Viktigheten av säkerhet av korrekt däckval

sommardäck

Däckval är av yttersta vikt eftersom det påverkar din körsäkerhet och säkerheten för andra som kör på våra vägar. Däck måste uppfylla föreskrifter, till exempel vintergodkända däck för vintersäsongen. Du måste också följa reglerna som begränsar användningen av vinterdäck mellan vissa datum. För både vinterdäck och sommardäck måste du säkerställa att däcken har mer än det minsta lagliga slitbanedjupet.

När du väljer däck måste du se till att du optimerar valet så att det är det bästa och säkraste alternativet för ditt fordon. Om du till exempel har en elbil måste du se till att du väljer däck som rekommenderas för elbilar. Om du väljer däck till en SUV, måste du se till att däcken har rätt dimension och att de är utformade för vägförhållandena, så om du planerar att köra viss terräng, att däcken har aramidförstärkta sidoväggar för att skydda från punkteringar.

Sedan har du säsongens aspekter, där du måste se till att ha vinterdäck om du har vinterförhållanden. För vinterdäck kan du ha dubbade eller dubbfria, om båda är tillåtna. Du kan också välja allväderdäck som är vintergodkända. Allväderdäck kan användas året runt för områden som inte behöver hårda vintrar, men du vill fortfarande säkerheten för vinterdäck under vinterförhållanden. Om du har hårda vintrar är valet antingen dubbdäck eller dubbfria däck, där dubbdäcken har bättre grepp om is och hårdpackad snö. För snö får du ett liknande grepp med dubbfria däck, så det är lite mer om vad som är tillåtet och personliga preferenser.

För mer information om däcktester och EU-däckmärkning för däckval, besök www.nokiantyres.se