Sikkerhetsmessige viktigheten av riktig dekkvalg

sommerdekk

Dekkvalg er av største betydning da det påvirker din kjøresikkerhet og sikkerheten til andre som kjører på våre veier. Dekk må oppfylle forskrifter, for eksempel vintergodkjente dekk for vintersesongen. Du må også følge forskriftene som begrenser bruken av piggdekk mellom de enkelte datoer. For både vinterdekk og sommerdekk må du forsikre deg om at dekkene har mer enn minste lovlige slitedybde.

Når du velger dekk, må du sørge for å optimalisere utvalget slik at det er det beste og sikreste alternativet for kjøretøyet. Hvis du for eksempel har en elbil, må du passe på at du velger dekk som er anbefalt for elbiler. Hvis du velger dekk for en SUV, må du sørge for at dekkene er riktig dimensjon og at de er designet for veiforholdene, så hvis du planlegger å kjøre noen off-road, at dekkene har aramidforsterkede sidevegger for å beskytte mot punktering.

Så har du sesongens aspekter, der du må sørge for at du har vinterdekk hvis du har vinterforhold. For vinterdekk kan du ha piggdekk eller piggfrie dekk, hvis begge deler er tillatt. Du kan også velge allværsdekk som er vintergodkjent. Allværsdekk kan brukes året rundt i områder som ikke trenger å være tøffe vintre, men du vil fortsatt trygge vinterdekk under vinterforhold. Hvis du har tøffe vintre, er valget enten piggdekk eller piggfrie dekk, der piggdekkene har bedre grep om is og hardpakket snø. For snø får du et lignende grep med ikke-piggdekk, så det er litt mer på hva som er tillatt og personlig preferanse.

For mer informasjon om dekkprøver og EU-dekkmerking for dekkvalg, besøk www.nokiantyres.no