Hur du ser till att du kan köra säkert

 bilservice,

När du kör så bör din och andras säkerhet vara av högsta prioritet. Här är några steg du kan ta för att du ska uppnå detta mål. När du kör är det alltid viktigt att inte stressa. Om du är stressad kommer det att påverka hur du kör. De flesta som är stressade är sämre förare, eftersom de inte följer avståndet till bilen framför. De kör också mer ojämn och tenderar att köra för fort. Allt detta leder till en högre sannolikhet att hamna i en olycka. Det lägger också mer stress på däcken och bränsleförbrukningen påverkas negativt.

Du måste också se till att din bil och däck är i säker ock körduglig. För bilen betyder det att du måste se till att bilen är i gott skick. Det måste följa tiderna med dess planerade underhåll såsom bilservice, oljebyte ock däckservice. Du måste också ta hand om eventuella andra fel som uppstår vid körning. Om du är osäker på om bilen är i bra skick, erbjuder bilverkstäderna ett konditionstest, där du kan få en snabbedömning av fordonet, där bilens kritiska funktioner kontrolleras för fel. Efter provet kommer du ta reda på om något behöver lagas för att säkerställa att det är i bra skick. Du kan vara säker på att däck, bromsar, stötdämpare fungerar som de ska och är i gott skick.

Däcken är ganska lätta att kontrollera jämfört med vissa delar på fordonet, så du bör försöka att kontinuerligt underhålla dina däck. Detta inkluderar att kontrollera däcken för eventuella skador, kontrollera mönsterdjupet för att se om du är över 4 mm. Om du är har mindre måste du köpa en ny uppsättning däck. Däcken är också beroende av korrekt lufttryck. Det korrekta trycket finns i bruksanvisningen. Det är också viktigt att göra däckbyte i tid och ha bra uppsättningar av både sommardäck och vinterdäck.

För mer information om säker körning, besök: https://vianor.se/