Se till att du köper rätt storlek på dina däck

bildäck

Däckstorleken är viktig när du köper nya däck. De flesta har ingen aning om storleken på våra däck. Det finns lite olika sätt att få reda på däckstorleken. Du kan hitta den i bilens handbok. Du kan också läsa dimensionen på däcken du har på bilen. Om du har köpt bilen begagnad så kan det vara värt att kontrollera att du har rätt dimension monterad. Detta kan du då kontrollera online. Däck och verkstadskedjan Vianor har en online Vianor däckväljare, där du kan söka efter däckdimension till din bil. Detta kan göras med hjälp av bilens registreringsnummer, dvs det som står på bilplåten. Du kan också söka med hjälp av bilens märke och modell. Detta ger dig ett snabbt sätt att hitta rätt storlek för din bil.

Storleken är viktig att få rätt. Bilen är gjord med en viss dimension i tanken, så de andra delarna är anpassade för den dimensionen. Om du ändrar profil på däcken så bör du också anpassa fälgarna så att de anpassas så att däckens omkrets förblir den samma. Om du väljer mycket bredare däck så måste du kontrollera att däcken kan röra sig fritt i hjulhuset och att stötdämparna inte påverkas. Extra vikt följt av större hjul och tyngre fälgar kan i sin tur leda till problem.

När du väljer bildäck ska du sätta säkerhet som din viktigaste valfaktor och därmed inte ändra storleken. Fokusera på att du hittar sommardäck som ger dig bra prestanda och stabilitet. Om du köper via en däckverkstad så kan de också enkelt byta däcken genom att sätta de nya däcken på dina gamla fälgar. Efter nya däck har monterats så måste de se till att däcken är balanserade. Däckverkstaden kan sen återvinna både de slitna däcken och balanserings vikterna.

För mer information angående hur du hittar däck med rätt dimension, besök: https://vianor.se/